12 Temmuz 2016 Salı

Shimano Ultegra Di2 6870 Vites Grubu

Bisiklet dünyasındaki teknolojik gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor ve son dönemde özellikle yol bisikletinde disk fren ile beraber kendinden en çok bahsettiren gelişmelerin başında elektronik vites sistemleri geliyor. Hatta bu işi Shimano’dan bir adım öteye taşıyarak tamamen kablosuz bir şekilde gerçekleştiren Sram markası yeni eTAP modeliyle şu aralar piyasayı sallıyor.
Kendini elektronik vites gruplarına alıştıranlar, tel gerdirerek vites değiştirenlere hayretle bakıyor. Peki, işin aslı nasıl?
Ağırlık konusuna çok takılanlara kötü bir haberim var. Elektronik vites grupları, aynı modelin mekanik olanından biraz daha ağır oluyor. Yani Ultegra Di2, mekanik Ultegra’dan ağır bir set. Ancak ağırlığı yaklaşık 2350 gram civarında olan Ultegra Di2 modelinin, ağırlığını göze alacaklara oldukça keyifli sürüşler sunacağından hiç şüpheniz olmasın. Fiyatı ve sunduğu performansı birlikte düşünüldüğünde, elektronik vites grubuna geçmeyi düşünen ama çok da para harcamak istemeyenler için en mantıklı tercih diyebilirim.
Öncelikle ona ilk dokunduğunuz andan; vites kollarından başlayalım. Mekanik versiyona göre çok daha ergonomik ve nispeten küçültülmüş fren-vites kollarına daha ilk sürüşte alışacaksınız. Shimano’nun mekanik vites gruplarındaki fren-vites kollarıyla ya da Sram’ın fren-vites kollarıyla kıyaslandığında bir adım önde olan kolların, Campagnolo’nun sunduğu Ergopower konforuna erişmesine ramak kalmış denebilir. Fren kolunun ardına yerleştirilmiş vites butonları tasarım ve işlevsellikte bizce sınıfı geçecek kadar kaliteli. Vites değiştirirken butona minik bir dokunuş yapmanız yeterli. Fren yapayım derken vites değiştirenleri ya da vites değiştirmek isterken fren yapanları Shimano markası ile barıştıracak bir set olan Ultegra Di2, vites değişimi için sizi sadece kollara bağımlı bırakmıyor. Sonradan edinebileceğiniz aparatlarla vites değişimlerini alternatif olarak droplara ya da gidonun ortasına yakın bir yerlere alabiliyorsunuz. Sprinter özellikli ya da uzun ve zorlu etapları seven bisikletçiler için geliştirilen bu iki alternatif sayesinde vites geçişlerini duruş pozisyonunuzdan ödün vermeden gerçekleştirebiliyorsunuz. Aynı lüksün triatletler için de üçüncü bir alternatif olarak sunulduğunu belirtmemde fayda var.
Pili sele borusunun içine yerleştirilen Di2 sistemlerin kullanım ömürleri oldukça uzun. Pil seviyesi azaldığında veya kritik seviyelere ulaştığında, bundan haberiniz olması için gidon boğazının hemen altına yerleştirilen ve deyim yerindeyse görev dağılımı yapan Junction Box isimli minik kutunun yan kısmında bulunan ışığın rengi sayesinde vites grubunuzu ne zaman şarj etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Aynı kutunun alt kısmında vites ayarı için kullanılan bir buton, diğer yanında ise USB kablo için şarj yuvası var. Shimano’nun şimdilik sadece Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda çalışan E-Tube ismini verdiği program sayesinde vites kollarınıza çeşitli özellikler tanımlayabiliyorsunuz. Daha hızlı ya da daha yavaş vites geçişleri, çoklu vites geçişleri ve diğer detaylar için bu programı kullanabilirsiniz. Set elinize ulaştığında, standart ayarları yapılmış olarak geliyor ve buna göre vites değiştirme butonuna basılı tuttuğunuzda siz bırakana kadar oldukça seri bir şekilde vites değişmeye devam ediyor.
Gelelim vites geçişlerine… Mekanik vites gruplarında vites değişimi, sizin bir hareketinizle gerdirdiğiniz ya da gevşettiğiniz telin aynı aksiyonu aktarıcılara yansıtması sonucunda gerçekleşiyor. Elektronik sistemlerde ise, anlatırken uzun ama gerçekleşirken çok daha kısa olan bu süreç, daha da kısalmış durumda. Üstelik, özellikle tırmanış esnasında gerçekleşebilecek yük altındaki beklenmedik vites değişimlerine de aynı şekilde hızlı tepki veren bir yapıdan söz ettiğimi belirtmem gerek. Eğer vites grubunuzun ayarları iyi yapılmışsa, size son derece sadık ve bir dediğinizi iki etmeyecek bir arka aktarıcıya sahipsiniz demektir. Şartlar ne olursa olsun tüm vites değişim komutlarınıza aynı serilikte karşılık vereceğinden emin olabilirsiniz. Bu performansı şimdiye kadar sadece Campagnolo Super Record ve Record serisi vites gruplarında almıştım. Ancak burada altını çizmem gereken bir konu var. Otomatik vites sistemine sahip olan araba kullananların sıklıkla dile getirdiği şu ‘his eksikliği’ ne yazık ki Shimano Di2 modellerinde de mevcut. Öyle ki bazen vites değiştirdiğinizi anlayamayabiliyor, rublenizi kontrol etmek durumunda kalabiliyorsunuz. Özellikle kompakt aynakol kullanıyorsanız bunu en az bir kere yaşayacağınıza şüphe yok. Vites geçişleri yumuşak, kusursuz ve oldukça seri olan bu setin maalesef ruhu yok. Vites değişimini hissedebilmek, bisikleti parmaklarınızın ucunda yönettiğinizi bilmek sizin için önemliyse, Shimano Ultegra Di2 incelemesini kapatabilirsiniz.
Aynakol ve fren seti mekanik Ultegra ile aynı kalitede olan set, 1982 gram ağırlığında olan Dura Ace Di2 ile aynı teknolojik özelliklere sahip. Yani birinin diğerinden daha iyi vites geçişi yok. İkisi de aynı. Eğer ağırlık konusunu kafanıza takmayan biriyseniz, Ultegra Di2 setin vites geçişlerinin Dura Ace Di2 ile aynı olduğunu bilerek gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ön aktarıcısı, olası zincir sürtmesine karşı kendini otomatik olarak hizalayan ve 800 kilometreden fazla test ettiğim Shimano Ultegra Di2 setin iyi bir teknisyen tarafından ayarlandığında sizi üzeceğini düşünmüyorum. Şarj kablosu, şarj adaptörü, gidon boğazı için yedek bağlantı aparatı ve kablo söküp takma işini gören çubuğu ile birlikte gelen seti kullanmaya alıştıktan sonra bir daha hiç mekanik bir grup sete geçmek istemeyebilirsiniz.
Herhangi bir soru ya da yedek parça temini için Shimano Türkiye’nin sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder