26 Temmuz 2016 Salı

Orbea Orca Yol Bisikleti

Öyle görünüyor ki takır-tukur sürüş hissi veren yol bisikletlerinin dönemi artık kapanıyor. Daha geniş lastik takmaya uygun biçimde tasarlanan kadrolar, profil genişlikleri değiştirilen jant çemberleri ve kadro yapımında kullanılan karbon fiberin örüm tekniklerindeki değişikler düşünüldüğünde, özellikle hobi kullanıcılarının bisikletlerinden aldığı sürüş keyfinde kaçınılmaz değişmeler olduğu bir gerçek.

Merida ve Giant gibi üretim devlerinin kendi markalarına ait safkan yol bisikletlerinde gittiği değişiklikler, Pinarello'nun amiral gemisi olan Dogma'daki geometrik devrim, Specialized markasının son bir iki yıldır ürettiği kadroların her boyunun eşit konfor ve esnemezlikte olmasına gösterdiği özen ve bir sürü örnek daha gösteriyor ki birkaç yıl boyunca yol bisikletleri tüm o gücün boşa harcanmaması için yapılan hesaplar ve esnemezlikteki başarılarının yanı sıra sunduğu sürüş hissiyle de gündemde olacak.

Orbea Orca Yol Bisikleti
Yabancı kaynaklardan bisiklet incelemesi okuyan hemen herkesin, İngilizce'deki smooth kelimesine en az bir kez denk geldiğine eminim. Belli bir seviyenin üzerindeki bisikletlerin sürüşlerinden bahsederken, Türkçe'de düzgün, yumuşak, akıcı gibi karşılığı olan bu kelimeyi çok sık kullanıyorlar. Peki, tam olarak nedir bu smooth ride denen şey? Kısaca özetlemek gerekirse, bisikletin dengeli gitmesi, yoldan aldığı titreşimleri sönümlemede başarılı olması, kafa seti ve orta göbek bölgesinde sunduğu güven ile ağırlık merkezi konumlandırmasındaki başarısı ve tekerlek setiyle de bağlantılı olarak akıcı olmasıdır. Bunlar tartışılabilir, bisiklet tipine göre değişiklik gösterebilir veya birden fazla ekleme yapılabilir. Dediğim gibi bunu sadece basit bir özet olarak düşünebilirsiniz.

Bisiklet markaları kendi içlerindeki segmentlerde sundukları yeni modellerin, bir, iki ya da üç yıl önceki modellerinden her zaman daha aero, daha akıcı, daha esnemez, daha konforlu olduğunu söylerler. Her marka her yıl bu kadar ileri gidiyorsa, günün sonunda farklı markaların aynı segmentteki hemen hemen tüm bisikletlerinden aynı sürüş hissini almalıyız, öyle değil mi? Ancak bu noktada atlanmaması gereken bir detay var: Markaların öncelikleri. Kimisi kafayı esnemezliğe takmışken, kimisi daha aero olmaya takıyor. Kimisi daha şık gözükerek fark yaratmak isterken, kimisi de sunduğu konforla öne çıkmaya çalışıyor. Durum böyle olunca da ister istemez bisikletlerin sürüş esnasında size verdiği his farklılaşıyor. Yani fiyatları birbirine çok yakın; birbirine rakip markaların bisikletleri, pazarlanırken size tıpatıp aynı anahtar kelimelerle pazarlansa da, yaşattığı sürüş tecrübeleri birbirinden farklı oluyor.

Yazının beşinci paragrafına geldik. Orbea Orca ile ilgili tek bir cümle yazmadım diye hayıflanıyor olabilirsiniz ama incelemeyi öyle çok fazla teknik detaya, fabrika verisine falan boğmak istemediğim için bu tip bir yazı hazırlamak istedim. Orbea'nın 2014 ve 2015 yıllarına ait Orca OMP ve OMR kadrolarını test etme fırsatım olmuştu. Şu an kullandığım Orbea Orca OMR 2016 modeli ile ilgili olarak söyleyebileceğim en net şey, bisikletin sürüş hissindeki büyük değişikliktir. Özellikle OMR kadro (en üst seviye kadro) kendisiyle aynı geometriye sahip OMP kadrodan (bir alt seviyesindeki kadro) dahi keskin çizgilerle ayrılıyor.

İki farklı jant setiyle (tubular ve clincher) kullanma imkânı bulduğum Orbea Orca yol bisikleti, öyle inanılmaz ötesi olmasa da oldukça tatmin edici hafiflikte bir kadroya sahip. Üzerinde Ultegra Di2 set bulunuyor ve bununla beraber pedallı ağırlığı yedi kilogramın çok az üzerinde. Onun yerine üst segment bir mekanik vites grubu takarsam, altı noktalı sayılara geçmek işten bile değil. Üstelik üzerindeki gidon boğazı ve gidon gibi tamamlayıcılar da karbon değilken. Dolayısıyla, hafiflik sizin için önemli bir kriter ise, Orbea Orca OMR sizi tatmin edecektir.

Ben bisikletleri toplarken kadronun doğasına uygun hareket edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Örneğin; size yumuşak ve akıcı bir sürüş hissi sunacağına vurgu yapan bir kadroya Campagnolo'nun sağlamlık ve sertlikte çığır açmış G3 teknolojili ve alüminyum çemberli bir tekerlek setini takarsanız, bisikletten alacağınız reaksiyonda bozulmalara sebep olabilirsiniz. Yani daha konforlu olabilecekken biraz daha sert bir bisikletiniz olabilir. Bunda elbette hem tekerlek setinin hem de kullandığınız lastiklerin ve o lastiklere uyguladığınız basıncın etkisi var. Üst sınıf bir bisiklete ona yakışır kalitede lastikler takmalısınız ki birbirlerini tamamlayabilsinler. Bu noktada iş biraz kullanıcıya kalıyor.

Orbea Orca OMR, bugüne kadar kullandığım en konforlu (endurance olmayanlar arasında) yol bisikleti diyebilirim. Tubular özellikli, karbon ve hafif bir tekerlek seti olan 3T T35'lerle sahip olduğu viraj alma kabiliyetini size anlatmam mümkün değil. Yaşayıp görmeniz lazım. İnişlerden her seferinde daha çok zevk almamın en temel sebebi bu bisiklettir zira bisikleti istediğim kadar yatırıyorum ve aylardır bana yaşattığı en ufak bir güvensizlik olmadı. Diğer yandan, sunduğu tüm o yumuşak sürüş tecrübesine karşın orta göbekteki esnemezliğine şaşırmamak mümkün değil. Esnemezliği yüksek her bisiklet sert; takır-tukur bisiklet olmak zorunda değildir. Bu noktada Giant Propel Advanced SL de benden tam not almış bisikletlerden biriydi ve Orca da aynı şekilde beni etkiledi diyebilirim. Merida Scultura 7000-E de bu noktada önemli aşama kaydetmiş bisikletlerden biri, zira önceki senelere ait modellerinde daha rahatsız edici bir sertliği vardı ancak bu modelinde çıtayı biraz daha -Orca'nın sunduğu konfor seviyesinde olmasa da- yükseltmişlerdi. Ancak bu noktada az önce de söylediğim gibi markaların farklı tercihleri olduğunu bilmekte fayda var. Merida'nın Scultura modeli ile tırmanışta sizin en iyi dostunuz olacak bir bisiklet sunmak istediği için konfordan bir nebze fedakârlık yapmış olması oldukça anlaşılabilir bir durum.

Anlaşılan o ki Orbea mühendisleri tırmanış veya düzlük fark etmeksizin ihtiyacınız olan tüm geri dönüşü size sağlayan harika bir yarış kadrosu tasarlamış. Oldukça kıvrak ve ihtiyacınız olan atik manevra kabiliyetine sahip. Uzun yıllar kullanmayı düşündüğüm Orca'yı hiç düşünmeden size tavsiye edebilirim. Cofidis takımıyla olan işbirlikleri de hesaba katıldığında, kısa bir araştırma sonrasında eğer görünüşünü de beğeniyorsanız bir Orbea almamanız için hiçbir sebep yok. Gerçek bir smooth ride deneyimi arıyorsanız, Orca size bunu sunacaktır. Bisikleti kişiselleştirmeye imkân veren ve herhangi bir fiyat farkı ödemek zorunda olmadığınız MyO programı sayesinde istediğiniz renklerde bir kadroya sahip olabilirsiniz. Sipariş tamamlandıktan sonra ortalama 8-10 hafta sonra bisikletiniz elinizde oluyor.

Türkiye'deki mağazası Caddebostan, İstanbul'da bulunan Orbea modellerinin fiyat bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder