11 Aralık 2014 Perşembe

Campagnolo Bullet Ultra 50 MM Jant Seti

Bundan yaklaşık bir yıl önce edindiğim Campagnolo 80. yıl özel serisine ait olan Super Record set ve Bullet Ultra 50 mm jantlar için inceleme yazısı yazmayı yeni akıl ettim. İncelemeye ise, grup set yerine bir bisikletin sürüş performansına ve hissine daha fazla etki ettiğini düşündüğüm tekerleklerden başlamak istedim. Dolayısıyla, bu yazıda Campagnolo firmasının 50mm profil genişliğine sahip olan Bullet Ultra modeli hakkındaki görüş ve tecrübelerimi paylaşacağım.

Öncelikle, 80. yıl özel serisine ait iki adet jant olduğunu belirtmem gerek. Biri Bora Ultra, diğeri ise Bullet Ultra. Bora Ultra, fren yüzeyi ve göbekleri de dahil olmak üzere tamamen karbon olan modelin ismi. Bu yüzden fiyatı daha yüksek. Bullet Ultra ise, fren yüzeyi ve göbeği alüminyum, profili karbon olan jant setinin ismi. Ancak, ikisinin de göbek mekanizmalarındaki teknoloji aynı. Yani, ikisi de CULT teknolojisine sahip ve içerideki sürtünmeye karşı dirençleri aynı. Yazının içinde yeri geldikçe bir kısmından bahsediyor olurum ama jant setinin tüm teknik özelliklerine buradan erişebilirsiniz.

Bulunduğum şehrin yollarının kalitesizliği, jantın tubular olması, hem yüksek profil, hem de karbon fren yüzeyi gibi iki önemli yeniliğe aynı anda geçmeme isteği ve 80. yıl setini aldığım esnadaki kilom için göbeklerini uygun bulmuyor oluşumdan ötürü, Bora Ultra jantları almak istemedim. Alsam çok da bir sorun yaşamazdım belki ama bu sefer de en üst noktadaki ürünü hep merak ediyor olma güzelliğinden mahrum kalacaktım. Bir seferde her şeyi tüketmek, çok tercih ettiğim bir şey değil. Her marka ve modelde belirtme gereği duyulmasa da, hemen hemen tüm jant setlerinin taşıyabileceği ağırlığın bir limiti vardır. Olmanız gereken ideal kilo ve maksimum kilo aralığı belirtilir. Bu tip hem pahada hem de kalitede üstlerde yer alan jantlar alırken, bu sayıları öğrenmenizde fayda var. Şu anki kilom 75 olduğundan, ne Bullet ne de Bora modelleri için herhangi bir risk sınırında değilim. Ancak, bundan bir yıl önce 85 civarında dolandığımdan, Bora modeli benim için çok da uygun bir tercih olmayacaktı. Her neyse, kilo konusunu çok uzatmaya gerek yok. Demem o ki, jant seti alırken kendinizi bilmek önemlidir. Arkadaşlarınızın bisikletlerine bakıp marka veya model yarışına girmek yerine, tam anlamıyla sizin ihtiyacınızı karşılayacak bir tercih yapmak çok daha yararlı ve erdemli bir tutum olacaktır. Örneğin; fazla kilolarınıza aldırış etmeden alacağınız göbekleri ve kendisi karbon bir jant seti, kısa sürede yıpranacak ve istediğiniz performansı size sağlamayacaktır. Bundan emin olabilirsiniz.

Bildiğimiz iç lastikli sisteme sahip Bullet modelinin oldukça sağlam olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hem İstanbul, hem Antalya, hem de Kemer'de pek çok farklı yol tipinde sürüş yapma imkanı buldum ve hiçbirinde beni yarı yolda bırakmadı. Ne bir akort ayarı istedi, ne de telleri herhangi bir sorun yarattı. Geç fark edip girmekten kurtulamadığım çukurlar ve mazgallar bile bu jantlara zarar vermeyi başaramadı. Bu model, hem karbon malzemenin sağlamlığı, hem de alüminyum çemberin darbe karbona ulaşmadan önce o darbeyi ilk karşılayan bölge olması sebebiyle oldukça güvenli ve sağlam bir jant seti haline gelmiş. Diğer yandan, alüminyum çember ile karbon profilin birleşimi yapılırken sergilenen ustalık, jantın ataklara cevap verme ve esnemezlikteki performansını oldukça üst seviyelere taşımış. Göbek ve tellerinin kalitesini de işin içine katınca, hemen hemen tüm Campagnolo ürünleri gibi bu jantlar da evladiyelik olmuş. Biraz itinalı kullanmanız durumunda çok uzun yıllar size hizmet edebilir. Özellikle, göbeklerinin bakımını yaparken Campagnolo'nun kendi gres yağını kullanmanızda fayda var. Şu yazının son paragrafında, teker setinizin ömrünü nasıl uzatabileceğinize dair bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çifti 1590 gram ağırlığında ve 9/10/11 vites sistemleriyle uyumlu olan Bullet Ultra'yı diğer Bullet modellerinden ayıran şey, göbeğinde kullanılan malzemedir. Campagnolo'nun pek çok jant modelinde USB ve CULT teknolojisine dair bilgiler görebilirsiniz. USB sisteminde bilyeler seramik iken, CULT sisteminde onların yatakları seramiktir. Bullet Ultra'da hem USB hem de CULT teknolojilerine yer verilmiş. Dolayısıyla, sürtünme direnci daha az ve bu da onu daha akıcı bir jant haline getiriyor. Daha akıcı jant, hızınızı daha uzun süre korumanıza olanak verdiği gibi, hızlanmada da size belirli bir ölçüde yardımcı olur. Ayrıca, bisikleti kendi akışına bıraktığınızda diğer sıradan tekerleklere göre daha düşük bir karşı direnç hissediyorsunuz şeklinde de açıklanabilir. Yazının sonunda bu anlattıklarıma dair videolar bulacaksınız. Oradan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Jant setinin aero olarak tasarlanmış telleri, patenti Campagnolo markasında olan G3 tekniği ile örülmüş. Bu sayede, jant profili ve tellerinin esnemesi minimize edilmeye çalışılmış ve bisiklete uyguladığınız güçte kayıp yaşamamanız hedeflenmiş. Bu teknoloji artık Campagnolo'nun hemen hemen tüm jantlarında kullanılıyor diyebilirim.

Göbekte kullanılan teknoloji haricinde, jantın performansını üst seviyeye taşıyan bir diğer detay da yüksek profildir. Yüksek profil sayesinde, jantın yakaladığı momentum çok daha uzun süre boyunca korunur. Bu profilin karbon olması ise, sizin o momentuma ulaşırken harcadığınız enerjide tasarruf yapmanız anlamına gelir, zira daha hafif bir malzemeyi hareket ettirmek için daha az enerji harcarsınız. Yüksek profil jantların kontrolünün çok zor olduğu yönünde şeyler duyabilirsiniz. Bunlara o kadar da aldırış etmenize gerek yok. Yandan esen rüzgarlarda gidon hakimiyetinize bir nebze daha dikkat göstermeniz yeterli. Sizin vücut ağırlığınıza da bağlı olarak, bu tip yan rüzgarlardaki savrulma dereceniz değişebilir. Ancak, öyle şehir efsanelerindeki gibi sizi üzerinden atacak kadar olmaz. Bu arada, yüksek profilli jantları övüp duruyorum diye en güzel jantlar böyle jantlardır falan gibi düşüncelere kapılmayın sakın. Yüksek profil jantlar, düz ve rüzgarın öyle çok olmadığı yollarda, daha düşük profile sahip jantlara göre daha avantajlıdır, çünkü temelde momentumu daha uzun süre korur. Triatlon sporcularının bu tip tekerlekleri tercih etme sebebi budur. Ama uzun ve yorucu tırmanışlar yapmayı planlıyorsanız, düşük profilli ve hafif jantlar sizin için daha iyi olacaktır.

Hangi sürüş tipine daha yatkınsınız? Daha çok nerelerde bisiklet süreceksiniz? Vücut tipiniz nasıl? Bu soruların cevabına göre yüksek veya alçak profil tercihi yapabilirsiniz. Ya da, Aytaç Biber gibi bir Bora One 35mm alıp, hem hafif, hem de çok yüksek olmayan bir profil tercih edebilirsiniz. Ben tırmanış seven biri değilim. Vücut tipim ise klasikçi tipine daha yakın. Çok hafif bisikletlerden de hoşlanmadığım için, bu jantlarla beraber 7300 gram olan bir bisiklet kullanıyorum ve kendimi güvende hissediyorum. Şehir içinde zaman zaman agresif ve sık fren yapmam gereken sürüşler gerçekleştirdiğim için, dayanıklı bir jant seti benim tarzıma daha uygun.

Jantları, yanlarında gönderilen özel taşıma çantalarından çıkardığınızda, sizi tükenmez kalemle işaretlenmiş minik kutucakların yer aldığı bir broşür karşılıyor. Jantların kalite kontrolünü yapan kişinin ıslak imzasının da yer aldığı bu broşür sayesinde, Campagnolo'nun işçilikteki titizliğine dair fikriniz oluyor. Tel başlarının boyutlarına uygun akort anahtarı ve yol bilgisayarlarının hız ölçeriyle kullanmanız için tele tutturulan minik mıknatısıyla birlikte gelen Bullet Ultra modeli, benim tüm ihtiyaçlarımı karşılayan, dengeli, sağlam, akıcılığı üst seviyede bir jant setidir. 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'ndaki görevim sırasında deneme şansı bulduğum profesyonel sporculara ait bisikletlerdeki jant setlerinin beni şaşırtmamasının sebebi, bu jantların sunduğu üst düzey kaliteye kendi jantlarımdan zaten aşina olmamdır.

Aktif Pedal ve Pedal Bisiklet aracılığı ile sahip olabileceğiniz Campagnolo jantlarını, Merlin Cycles ya da Wiggle gibi sitelerden de sipariş edebilirsiniz.

Bullet Ultra Jantlarımdan Gelen Göbek Sesi



CULT Teknolojisi



G3 Teknolojisi

5 yorum:

  1. Öncelikle çok güzel bir grupsetin ve jant setin varmış söylemeden edemeyeceğim.
    Campagnolo ürünlerinin başarısını hem senin yorumunla hem de videolarlarla yine anlamış olduk. Özellikle G3 örgü tekniği iyi bir mühendislik örneği, güzel bir desen oluşturup görsel açıdan güzellik katması da cabası.
    Jant seçimi konusundaki fikirlerine ben de katılıyorum. İstanbul'un yollarında veya kalitesi düşük asfaltın olduğu yerlerde en mantıklı karar alüminyum/karbon jantlardır bence de. Benim şürüş tarzım zaman karşı ve tırmanış stillerinde, ama neyse ki aşırı bir ağırlık takıntım yok, profilin getirdiği fazla ağırlığı çok da önemsemeyip tırmanışta da rahatlıkla kullanabilirim böyle bir jantı, işin akıcılık ve momentum kısmı ise tabiki de yüksek tempo sürüşler için inanılmaz bir keyif!
    Yazında ürünü tanıttığın kadar, konular hakkında genel bilgileri vermen de oldukça eğitici ve öğretici bir uslüp olmuş ve bu oldukça faydalı.
    Ağzına ve eline sağlık bu güzel yazın için.
    Gelecek yazılarına da merakla bekliyoruz. Hı bu arada, grupsetin de güzel demiş miydim ;)



    YanıtlaSil
  2. Peki tubular jant setleri clincher'lara göre daha dayanıksız mı oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Bu tip bir genelleme yapamayız, zira bisiklet yarışlarındaki hemen hemen tüm takımlar tubular tercihi yapmaktadırlar. Ben de Guerciotti'de hali hazırda tubular kullanıyorum. Çok memnunum. Kendi sürüş tipinize uygun bir jant çemberi seçer ve doğru bir şekilde ördürürseniz, sorun yaşamazsınız.

      Sil
  3. Her bisiklet sever gibi modifikasyon yapma isteği duyuyorum . Kafamı kurcalayan bir soruyu sormak istiyorum. Ben ilerde Campagnolo marka aktarma seti almak istiyorum fakat ilk önce jant ve lastik setini değiştirmek daha doğru geliyor. Bisikletin üzerinde Shimano ürünü Tiagra ve 105 li karışık bir set var .Bu doğrultuda Shimano uygun bir jant seti alırsam ilerde Campagnolo da kullanmam mümkün olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Elbette kullanabilirsiniz. Sadece hub değiştirmeniz yeterli. Janta Campagnolo hub takarsaniz, onun kendi rublesini de kullanabilirsiniz.

      Sil