Bisiklette lastik tercihlerimi büyük ölçüde İtalyan markalarından yana kullanıyorum. Bu markalardan bir tanesi olan Veloflex, üretim aşamasında tamamen doğal malzeme kullandığı için lastiklerinden alınan performans yüksek oluyor. Yol tutuşuna, sürtünme direnci düşüklüğüne ve dönüşlerdeki kabiliyetine güvendiğim Corsa modelinin incelemesini daha önce yapmıştım. Şimdi ise Veloflex markasının tubular lastik modellerinden biri olan Sprinter modelinden bahsedeceğim.
Tubular lastiğin ne olduğuna dair merakınız varsa, öncelikle şu yazıyı okumanızı öneriyorum.
Birden fazla modeli arasında tercih yapabileceğiniz Veloflex firması, ürettiği tubular lastiklerde iç lastik olarak yuvarlanma direnci düşük olan latex malzemeyi kullanıyor. Yani, daha zor patlayan ama her sürüş öncesi şişirmeniz gereken bir lastik türünü tercih etmiş durumdalar. Tubular lastik tercihi yaparken, yüksek maliyetlerinden ötürü biraz daha dikkatli davranmanızda fayda var. Bisikletinizi ne tip yollarda ve hangi sıklıkta süreceğiniz önemli. Bu özelliklere göre, lastiklerin ön ve arka birbirinden bağımsız olmak üzere kullanım ömürleri değişiyor. Örneğin; Sprinter modelinin ön lastiği için biçilen ortalama ömür 5000 kilometre iken, arka lastik için sadece 2500 kilometre. Lastik biraz daha ağır ve dayanıklı olsun derseniz, Roubaix modelinde ömürler 6000 ve 3000 olarak değişiyor. Bu rakamlar siteden siteye değişiklik gösteriyor. Ben size Veloflex firmasının kendi sayfasındaki sayıları verdim.
Lastiğin yüksek hızlardaki performansından memnunum. Özellikle dönüşlerde, Corsa modelinden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Ancak, bunun farklı iki lastik tipi olmalarıyla yakından bağlantısı olduğunun altını çizmek gerek. Corsa modeli clincher iken, Sprinter modeli tubular lastik olduğundan, dönüşlerde lastiklerin aldığı şekiller birbirinden farklı oluyor. Bu da onların peformansına direkt etki ediyor. Corsa modelinde TPI seviyesi 320 iken, Sprinter modelinde bu sayı 350 olarak belirlenmiş. Sayılara bakıldığında Sprinter modelinin yolla daha az sürtünme sağlaması ve daha akıcı bir kimliğe bürünmüş olması bekleniyor. Ancak, benim sürüşlerde hissettiğim şey, Corsa modelinin çok az bir farkla daha az sürtünme gösterdiğidir. Yani, tubular Sprinter modeli lastiğim, clincher Corsa modelinden biraz daha yüksek sürtünme direncine sahipmiş gibi geldi bana.
İdeal basınç oranı 100 - 140 PSI değerleri arasında gezinen Sprinter, sadece bildiğimiz kauçuk renkteki yanaklarla üretiliyor ve yaklaşık 240 gramlık bir ağırlığa sahip. Yazının girişinde de söylediğim gibi, Team Sky tarafından da tercih edilen Veloflex modellerinde doğal kauçuk kullanıldığı için yolla bütünleşme anlamında rakiplerinden bir adım öndeler. Özellikle tubular olan Sprinter modeli, yol tutuş ve iyice yatarak sınırları zorladığım dönüşlerde bana oldukça güven verdi. Patlak önleyici bir katmanı olan ve hem kuru hem de ıslak ortam kullanımı için üretilen model, Merlin Cycles ve XX Cycle sitelerinden sipariş edilebiliyor.
Peki bu lastiklerin ömürleri bittikten sonra ne yapacağım? Bir başka markaya ait tubular lastik alacağım ve aralarında ne gibi farklar olduğunu anlamaya çalışacağım. Bu arada, tubular lastikler patladığında ne oluyor diye merak ediyorsanız, şu yazıyı okumanızda fayda var.
Tubular lastiklerin üretim aşaması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder