Daha önce yaptığım büyük turda, Basil markasına ait ucuz sayılabilecek tur çantalarını kullanmıştım. Bisikletin bagajına kayışlarla sabitlenen çantayı yanıma almak istediğimde büyük zaman kaybı yaşıyordum. Bağlamak, çözmek, taşımak falan hep dertti. Bu yüzden o çantayı bir daha kullanmadım. Bu seferki turda yanıma daha profesyonel bir şey almak istedim. Ortlieb markasının oldukça kolay bir şekilde yerleştirilen ve aynı şekilde geri alınabilen çantalarını kullandım ve çok memnun kaldım.
Öncelikle size kısa teknik bilgileri vereyim. Sonrasında tecrübelerime geçerim. Çanta, sağlam kumaşı ve su geçirmezliği ile dikkat çekiyor. Bisikletin bagaj tarafına denk gelen iç kısıma yerleştirilen kalın plakalar sayesinde oldukça sağlam bir hal alan çanta, yine aynı bölgede bulunan sabitleme aparatlarıyla bisikletinizle bir bütün halinde hareket ediyor. Yazının sonunda bu aparatlarla ilgili videoları görebilirsiniz. Bu sayede ani dönüşler yapmanız gerektiğinde veya tümseklerden geçtiğinizde sizden bağımsız hareket etmeyen ve denge bozmayan çantalar kullanmış oluyorsunuz. Üstelik bu aparatlar sabit olmadıklarından, her bagaj tipine uygun hale getirilebiliyor. Yanlarında omuz askıları ile beraber gelen çantalar, 40 litre kapasiteye ve 1680 gram ağırlığa sahip. Yani, hem su geçirmeme özellikli kumaşı hem de dayanıklı yapısı göz önüne alındığında gayet hafif çantalar olduklarını söyleyebilirim. Çantanın dış yüzeyi ile iç yüzeyi aynı değil. Dolayısıyla çantaya bakıp şöyle bir dokunduğunuzda size su geçirmeme konusunda güven vermeyebilir. Ancak, içini açıp baktığınızda, neden su geçirmediğini daha iyi anlayacaksınızdır. En azından bana böyle olmuştu. Önce pek güvenememiştim.
Çantanın ağız kısmında sadece orayı kapatmaya yarayan herhangi bir cırt cırt, toka ya da kilit yok. Direkt rulo yaparak ağzını büzüyor ve yanlardan aşağı doğru çekip alttan gelen toka ile kilitleyerek kapatıyorsunuz. Alttan gelen tokayı tutan kayış, aynı zamanda omuz askısı olarak da kullanılabiliyor. Eğer içinde çok eşyanız yok ise, yine ağzını rulo yaparak kapatıyor ve ortadan gelen kısa kayışa takılı olan toka ile kilitleyerek de kapatabiliyorsunuz. Bu da yine çantanın üst kısmındaki su geçirmezlik esası göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Bir de şu var ki, bu iki toka sistemi bu çantaların üzerine koymak istediğiniz yine Ortlieb markasına ait bir başka çanta olan ve bir sonraki yazımda inceleyeceğim Rack Pack ile uyumlu olduğundan, çantanın kendisini kilitlemek için kullandığınız orta toka, aynı zamanda Rack Pack modelini bisikletinize sabitlemek için de kullanılabiliyor. Yani, öncelikle bu çantalar bisiklete, Rack Pack ise bu çantalara sabitlenmiş oluyor. Kulağa biraz karışık geliyor olabilir. Şu görsele bakarak biraz fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Bisiklet Gezgini mağazasına bir uğrarsanız, size çalışma prensiplerini hemen gösterirler.
Yan kısımlarda bulunan reflektörler güvenlik açısından avantaj sağlarken, iç kısımda bulunan biri fermuarlı iki küçük cep de oldukça işe yarıyor. Hemen elinizi atıp almak istediğiniz bir şey varsa oraya koyabilirsiniz. Böylece çanta içinde uzun süre bir şey aramak zorunda kalmazsınız. Bir Alman markası olan Ortlieb çantaların üretimleri Almanya'da yapılıyor. Hem kullanışlılık, hem tasarım, hem de dayanıklılık açısından epey ileri seviyedeler. Ben çantaları fırtınaya yakalandığım esnada her ne kadar istemeyerek de olsa test etmiş bulundum. Yarım saat civarı durmaksızın ve oldukça kuvvetli yağan yağışın ardından eşyalarımı kontrol ettiğimde herhangi bir ıslaklıkla karşılaşmadım. Eğer çantaları hem üstteki iki küçük tırnak hem de alttaki aparat ile bagajınıza bir kere sıkıca sabitlerseniz, bir daha o ayarlar hiç bozulmuyor. Defalarca tak çıkar yapmama rağmen hiç sorun yaşamadım. Bildiğim kadarıyla Ortlieb markasını Türkiye'ye Bisiklet Gezgini getiriyor ve sadece onların mağazalarında bulmak mümkün. Ben oradan almıştım. Bisikletimle uyumlu olsun diye kırmızı renk tercih ettim ama başka renklerini bulmanız da mümkün. Eğer uzun süre kullanabileceğiniz bir şey arıyorsanız, bu çantaları gidip görmenizde fayda var.
Ortlieb çantalarının kullanım kolaylığı
Çantaya yakından bakalım
Çantanın sabitleme mekanizması
Su geçirmezlik testi
benim tur yaptığım zamanlarda bu çantalar yoktur Türkiye'de.
YanıtlaSilharika anlatmışsınız