24 Ekim 2014 Cuma

Ortlieb Ultimate 6 Classic Gidon Çantası

Daha önce yaptığım irili ufaklı turlarda hiç gidon çantası kullanmamıştım. Kadronun üst borusuna asılan küçük çantalar haricinde, bisiklet sürerken uzanabileceğim mesafede olan bir çanta kullanmak ne demektir bilmiyordum. Zaten o küçük çantalar da bir türlü adam akıllı sabitlenemiyor, sağa sola kayıp duruyordu.

Bu sefer tura çıkarken bir gidon çantam da olsun istedim. Ortlieb markasının dayanıklı tur çantaları ürettiğini biliyordum. Marka Alman markası, ürünler de Made in Germany olunca, daha kullanmadan bir güven geliveriyor insana. Gidon çantasında tercihimi beyaz renk Ultimate 6 Classic modelinden yana kullandım. Gidona sabitleme aparatı ve bisikletin üzerinde olmadığınız zamanlarda omzunuzda veya elinizde taşımanız için kendi askısıyla beraber satılan çanta, su geçirmezlik özelliği ile öne çıkıyor. 7 litrelik bir kapasiteye sahip ve 710 gramlık ağırlığı var. İçine gelişigüzel bir şekilde istediğiniz kadar eşya koyabilirsiniz. Telefon, fotoğraf makinesi, şarj kabloları, cüzdan, gözlük vb. elinizin altında olması gereken şeyleri taşımak için oldukça ideal. Hatta benim gibi bisikletten inmeden beslenmek isterseniz, enerji jeli, kuru meyve, şekerleme, çikolata vb. şeyleri de oraya doldurabilirsiniz. Hepsine yetecek kadar yer var. Bir de fermuarlı ufak cebi var. Ben not defterimle kalemimi oraya koymuştum. Çantanın iç kısmında kullanılan kumaş oldukça sağlam olduğu için kalemin ucu herhangi bir delik açmadı. Çantanın kapağı iki adet mıknatıs sayesinde kapalı kalıyor. Siz herhangi bir güç uygulamadıkça da öyle kolay kolay açılmıyor. Oldukça sağlam. Sizi karşıdan gören birinin fark etmesi için, ön kısma reflektör yerleştirilmiş. Olur da bisikletinizin farında bir sorun yaşarsanız, bu çantadaki reflektör sayesinde en azından bir noktada hala fark edilir konumda oluyorsunuz. Ayrıca, çantanın kapak kısmına iliştirilmiş iki adet küçük tırnak var. Bu sayede, yine aynı markanın harita kabını oralara tutturabiliyor ve sürüş esnasında bir yandan haritaya bakabiliyorsunuz. Yani bir yerlerde durup tekrar tekrar kontrol etmenize lüzum yok. Çantanın ağırlık kapasitesi 3 kilogram civarı. Daha fazla ağırlık yüklememenizde fayda var. Karbon gidonlarda kullanımı önerilmeyen çantanın bağlantı aparatı, 31,8 mm ölçüsü olan gidonlar için ideal bağlantı noktalarına sahip.

Çantanın diri bir duruşu var. Yani içinde bir şey yokken pörsümüyor. Ya da formu bozulmuyor. Çanta öylece kutu gibi duruyor. Bu iki açıdan çok iyi. Birincisi, az önce de bahsettiğim gibi içine bir şeyler koyarken size maksimum alanı sağlamış oluyor. Boş bir kutunuz var içini dizayn etmek size kalmış gibi düşünün. İstediğinizi istediğiniz şekilde yerleştirin. İkincisi ise, su geçirmezlik konusundan avantaj sağlıyor. Çanta öyle büzüşüp yamulmadığı için herhangi bir yerinden su alma riski de olmuyor. Sizin görmediğiniz bir kenarından köşesinden falan su girme ihtimali yok. En azından benim tecrübem bu yönde oldu. Gelibolu'da yakalandığım yağmurlu fırtına esnasında yaklaşık yarım saat boyunca şiddetli yağışa maruz kalan çanta, kesinlikle su almamıştı. Dış yapısı sayesinde sadece sudan değil, toz, toprak, kum vb. şeylerden de çantanın içini koruyor. Bisikletten uzaklaşırken küçük bir butona basarak kolayca yuvasından kurtarabildiğiniz çantayı, Bisiklet Gezgini mağazasında bulabilirsiniz. Hem takıp çıkarmadaki kolaylığı, hem sağlamlığı hem de kullanışlı olduğu için ben çok memnun kaldım. Çantanın fiyatı belki fazla gelebilir, ancak daha ucuza alacağınız ürünlerin ömürleri bunun kadar uzun olmayabilir. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Çantayı sadece turdan tura değil, günlük kullanımda da şehir veya tur bisikletinizde ve hatta ulaşım amaçlı yol bisikletinizde bile bulundurabilirsiniz. Yani, çok amaçlı kullanıma uygun ve uzun ömürlü bir gidon çantası istiyorsanız, bu ürüne şans verebilirsiniz.

 

1 yorum: