3 Ekim 2014 Cuma

Joe's Eco Sealant Lastik Tamir Sıvısı

Tubular lastik tercihini yapmamla beraber, sürüşlerde forma cebinde yedek iç lastik taşıma devri sona erdi. Artık onun yerine tamir sıvısı taşımak gerekiyor. Clincher sistem kullandığım dönemde hakkındaki görüşlerimi anlattığım ürünlerden biri, sıvılı iç lastiklerdi. Bu lastiklerin içindeki sıvı, patlayan deliğe kendiliğinden doluyor ve orada pıhtılaşarak bir nevi onarım gerçekleştiriyor. Satın almak isterseniz, bu lastikler direkt olarak içindeki sıvı ile satılıyor. Siz sıvı transferi ile uğraşmıyorsunuz.

Diğer yandan, bu sıvıları çeşitli boylardaki tüpler halinde satın almak da mümkün. Sürüş esnasında patladığında yapmanız gereken işlem oldukça kısa sürüyor. Hatta, iç lastik değiştirmekten daha kısa sürüyor diyebilirim. Patlak çok önemli büyüklükte değilse, kullanmakta fayda var. Şimdilerde tubular sisteme geçtiğim için, ben de bu sıvılardan bir tane edindim. Joe's firması, lastik sistemlerine ve tamiratlarına ciddi şekilde eğilmiş firmalardan bir tanesi ve her yıl piyasaya farklı bir ürünle geliyorlar. Bunlardan biri olan Eco Sealant ile çok kısa bir süre önce tanıştım ve bir kere kullanmak durumunda kaldım. 125ml ölçüsünde ve 7 EUR değerindeki tüp, yol bisikletlerinde patlağın durumuna göre iki veya üç lastiklik olmak üzere kullanılabiliyor. Dağ bisikletlerinde belki bir veya ikiye denk gelebilir. Benim tubular lastiğimde diken batması sonucu iki adet delik oluştu. Lastiğin sibobunu söktükten sonra, kullanmadan hemen önce bolca çalkaladığım tüpten gelen sıvıyı, üçte biri gidecek şekilde lastiğin içine akıttım. Sibobu eski haline getirdikten sonra, normalde kullandığım basınç değerinin yarısına kadar şişirdiğim lastiği kendi etrafında bir süre döndürdüm. Böylece, siboptan lastiğin içine akıtılan sıvı, içindeki hava basıncının da etkisiyle lastiğin tamamına dağılmış oldu ve saptadığı deliklerden içeri süzülerek o noktaları tıkadı. Ve işte patlaklar onarıldı bile! Lastiğinize biraz dikkatli bakarsınız, patlakların nerelerde olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz, zira sıvı o noktalardan az da olsa dışarı çıkarak size kendini göstermiş olacaktır. Bunun ardından lastiğinizi normalde kullandığınız basınç değerine ulaşacak şekilde tekrar şişirebilirsiniz. Geçen akşam şişirdikten iki üç saat sonra içindeki havanın yarısından fazlasını kaybeden lastiğim, şu an bu sıvı sayesinde aynı basınçta duruyor.

Hem clincher, hem tubular, hem de tubeless sistemler için kullanılabilen sıvı yardımıyla, zamandan bir hayli tasarruf ettiğinizi söyleyebilirim. Aslında, tubular lastikler için satılan sıvılar biraz daha farklı yoğunlukta oluyor ve sadece patladığında kullanıyorsunuz. Belki biraz daha hafif de oluyorlardır. Yani aslında bu ürün, tubeless ve clincher için üretilen bir ürün. Ancak, ben tubular sistem için üretilen sıvı siparişimin elime ulaşmasını beklemeden lastiğimi patlattığım için, acil bir çözüme ihtiyacım oldu ve tercihimi bu üründen yana kullandım. Sonuçtan memnun kaldım. Bu sıvıyı, herhangi bir patlak sorunu yaşamadan da lastiklerinizin içine bir miktar akıtabilirsiniz. Böylece, tıpkı kendinden sıvılı iç lastiklerde olduğu gibi, bir patlak olması durumunda derhal o noktayı tıkayacak ve siz sadece belli düzeyde basınç kaybettiğinizle kalacaksınız. Bunu fark ettiğiniz anda lastiğinize biraz daha hava basıp yola devam etmeniz yeterli olacaktır. Bu şekildeki kullanımlarda dikkat etmeniz gereken nokta, eğer bisikletinizi çok uzun bir süre kullanmayacaksanız, ilk kullanımdan önce sıvıyı tazelemeniz gerektiğidir. Türkiye'de Aktif Pedal mağazalarında bulabileceğiniz sıvıyı, yurt dışındaki sitelerden de sipariş etmeniz mümkün.

Sıvı tamirinin uygulanışı



Başka bir markanın aynı amaçlı ürünü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder