Bu bisikletler tasarlanırken hem asfaltta hem de çok ağır olmamak kaydıyla arazide kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Arazinin ağırlaştığı bölgelerde ise bisikletçi bisikletini omzuna alıp söz konusu bölgeyi geçebilmektedir. Son yıllarda daha geniş bir takvime yayılmış olsa da, CycloCross bisikletinin yarıştığı mevsimler, yol bisikletinin aksine havanın kapalı olduğu mevsimlerdir. Çamur büyük problem yarattığı için, geleneksel yol bisikletinden onu ilk ayıran parçası frenleridir. Çamurun etkilerine karşı koymak amacıyla cantilever fren kullanırlar çünkü yol bisikletlerinde yer alan kaliper fren tekerleklerden çamur toplar ve tıkanır. Cantilever frenler, tekerleklerde toplanan çamurun iki fren kolu arasından geçmesini sağlar, böylelikle frenler tıkanmaz. Son dönemde disk frenli kullanım da yaygınlaşmaya başladı. Bisikletlere ayrıca ekstra yol tutuş sağlaması için geniş, büyük dişli lastikler takılmıştır. Bu sayede parkurdaki yol tutuşu zorlaştıran pek çok engelle başa çıkabilir. Aynakolları zaman zaman üçlü de olabiliyor. Çok sayıda vites, bu tip bir yarıştaki zorlukların derecesini azaltmış oluyor.

Yavaş yavaş bütün bisiklet mağazaları vitrinlerinde CycloCross bisikletlere yer vermeye başladı. Bu bisikletlerden birini almak için illa yarış koşacak olmanıza gerek yok elbette. Özellikle bizim ülkenin bozuk yolları için ideal bir çözüm sayılabilir bu tip bisikletler. Örneğin; ben sık sık hem asfaltta hem de biraz bozuk arazide (adada, yazlıkta vb.) kullanabileceği bir bisiklete sahip olmak isteyen kişilere denk geliyorum. Bu kişilerden bazılarının yol bisikletinin geometrisine sempatisi olabiliyor. O gidon tarzını sevebiliyorlar. Onlar için çok uygun bir bisiklettir. Kalın lastikler konfor için ideal. Bozuk yolların titreşimini, yol bisikletinde olduğundan daha az bir şekilde hissedeceğiniz kesin.
bu güzel yazıya ek olarak ,son zamanlarda bu tür bisikletlerde mekanik disk fren kullanımı da epey yaygın ...
YanıtlaSilMerhaba, acaba kadro boyu yol bisikletine göre değişiklik göstermeli midir? Söz gelimi yol.bisikleti ölçüm 56 ise Cyclocross'ta da 56 mı tercih etmeliyim?
YanıtlaSilUzanış mesafesi daha önemli. Kadro boylarının keskin hatlarla ayrılmış kuralları yok. Üst boru uzunluğu, uzanış mesafesi, selenizin aynakolla arasındaki mesafe vs. hep önemli detaylar. Bike Fit yaptırdıktan sonra daha net fikriniz olur bu konuda.
Sil