27 Mart 2014 Perşembe

İkinci El Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ara sıra ikinci el bisiklet ilanlarını inceliyorum. Bir anlık hevesle alınmış bisikletler, yanlış kadro boyu seçimleri yüzünden kendinden soğutanlar ve daha üst bir modele geçmek uğruna gözden çıkarılanlar... Bir sürü farklı sebepten ötürü satılığa çıkarılan bisikletlere denk geliyorum. Peki ilanda her yazana inanmalı mıyız? İkinci el bisiklet almadan önce sormamız gereken sorular nelerdir? İkinci el bisiklet alırken nelere dikkat edilmeli?

İkinci El Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İkinci el bisiklet ilanını incelediniz. Bisikletin fotoğraflarını gördünüz. Görünürde çizik, darbe, boya kalkması vb. kusurlar yok ve o bisiklet aklınıza yattı. Bisikleti görmeye gitmeden önce öğrenmeniz gereken ilk şey, o bisikletin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığıdır. Düz maşalı bir şehir bisikletiyle dağ tepe dolaşmış birini ben olsam garip karşılarım. Ya da bir yol bisikletiyle kaldırımlardan paldır küldür inen, tümseklerden bisikletine pek dikkat etmeden geçen birinden bisiklet almam. Bisikleti nerede, ne amaçla ve ne kadar süreyle kullandığını mutlaka sorun. Bisikletin ne kadar kullanıldığını sorduğunuzda, genelde az kullanıldığına dair cevaplar alırsınız. Bunu anlamanın yolu -bisikletin yanında değilseniz- detaylı fotoğraf istemektir. Bisiklet çok temiz olabilir. İlan için özenle silinmiştir ve pırıl pırıldır ancak vites aksamı kendini ele verir. Vites parçalarının detaylı fotoğraflarını isteyin. Rublenin ve aynakol dişlilerinin durumuna bakın. Boyalarının ne kadarı silinmiş ve dişlilerde herhangi bir aşınma var mı diye kontrol edin. Diğer yandan, jantlar da size ipucu verebilir. Jantların fren yüzeylerine bakın. Fren izleri ne kadar koyu diye bir kontrol edin. Bisikletin yanındaysanız, jantların düzgün dönüp dönmediğine bakın. Fren pabuçlarının formunu kontrol edin veya fotoğrafını isteyin. Aşınma çok fazla değilse, bisiklet az kullanılmış demektir. Bisikleti bizzat görmeye gittiğinizde, mutlaka üzerinde bir iki tur atın. Bol bol vites değiştirin. Ayağa kalkıp tempo yapın. Birden hızlanın. Frenlerini kontrol edin. Herhangi bir yerden sizi rahatsız eden bir ses olursa, sebebini sorun.

Bisikletin kadrosunu incelerken, bağlantı noktalarının detaylı fotoğraflarını istemeyi ihmal etmeyin. Boruların birleşme noktalarında bir sorun olup olmadığına mutlaka bakın. Uzun bir şerit halinde inceden kalkan boyalar, çatlamanın habercisi olabilir. Karbon bisikletlerde buna ek olarak bisikletin esnemesini de kontrol edin. Bisiklete yandan yaklaşıp, pedalına basarak yanal esnemesine bakın. Esneme esnasında bisikletten her esneyişte bir ses gelip gelmediğini dinlemeye çalışın. Çatlak olup olmadığını bu tip bir yolla anlayabilirsiniz. Bisiklete ufak testler uygulayın. Ön freni sıkıp kafa setinin boşluğuna bakın. Gidonu sağa sola çevirip kafa setindeki rulmanların durumunu kontrol edin. Aşınmış rulmanlar, gidona o sürtünme hissini hemen yollar. Pürüzsüz bir şekilde sağa sola dönmeyen gidon, kafa seti rulmanlarında bir sorun olduğuna işaret eder. Jantlarla ilgili olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini bir başka yazıda anlatmıştım. Bisiklete binen kişinin kilosunu sormayı ihmal etmeyin. Özellikle karbon bisikletlerde, hem jant göbeği hem de kadro yıpranması açısından kilonun önemi çok büyüktür. Uygun kiloda olmayan biri tarafından orta veya uzun süre kullanılmış bir karbon bisikletten uzak durmanızı tavsiye ederim.

İlanda yazmıyorsa, bisikletin neden satılığa çıkarıldığını sorun. Fiyat pazarlığı yaparken, saçma sapan bahanelerle fiyat kırdırmaya çalışmayın. Bisikletin bir yerinde ufak bir çizik var, selesinin bir kenarı diğerinden fazla aşınmış veya jant tellerinden birinde boya kazınması var diye bisiklet o anki değerinden bir şey kaybetmez. Bisiklet, çizilen bir şeydir. Siz ne kadar dikkat ederseniz edin, yanınızdan geçen bir arabadan veya bisikletten seken taş da kadronuzda bir çiziğe sebep olabilir. Bu noktada biraz empati yapmakta fayda var. Satıcının bisiklete gerçekten iyi baktığından veya az bindiğinden emin olursanız, bütçeniz dahilinde dürüst bir şekilde pazarlık yapmanız iki tarafın da iyiliğine olacaktır. Her ilan koyanın karşısındakini kazıklamaya çalıştığını düşünmeyin. Bazı insanlar gerçekten de bir heves alıyor ve çok az kullandıktan sonra satıyor. Sizin yapmanız gereken, bu tip kişileri yakalayıp, onlardan bisiklet almak.


1 yorum:

  1. Büyük zevkle okuyorum,şimdiye kadar gördüğüm en güzel anlatımlar.

    YanıtlaSil