Kontrolleri günlük ve haftalık olarak ikiye ayıralım. Önce günlük kontrollerden bahsedeyim. Sürüşe çıkmadan önce ilk kontrol etmeniz gereken şey, frenlerinizdir. Ön ve arka tekerleği boşta çevirin ve fren yapın. İki pabuç da aynı hizada mı? Jantınızın fren yüzeyine muntazam biçimde temas ediyorlar mı? Fren yapar yapmaz tekerleğiniz duruyor mu? Fren kollarında bir boşluk veya gevşeme var mı? Sıktığınız an fren pabuçlarınız jantınızın fren yüzeyine yaklaşıyor mu? Fren tellerinizin gerginliği olması gerektiği gibi mi? Bu kontroller, toplamda bir dakikanızı bile almaz. Fren pabuçlarınız eskimiş ve erimiş ise, ihmal etmeden yenisini alın. Ardından, lastiklerinizin havasını kontrol edin. Her lastiğin yanak kısmında önerilen basınç aralığı yazar. Lastiği şişirirken, bu değerler arasında kalmaya özen gösterin. Islak zeminde sürüş yapacaksanız, basıncınızı fazla yükseltmeyin. Yol tutuşunuzun daha iyi olması için, alçak basınçla kullanmanızda fayda var. Lastiklerle işiniz bitince, tekerleklerinizin quick release olarak bilinen mandallarını kontrol edin. Bu kısım çok önemli. Gevşemiş mandallar, yüksek hızlara çıktığınızda veya engebeli bir yerde sürüş yaparken başınıza büyük dert açabilir. İki tekerleğinizin mandalını da açın. Sıkılığını kontrol edip, tekrar kapatın. Gevşek geldiyse, biraz daha sıkarak kapatın. Son olarak, viteslerinize bir bakın. Sağlıklı geçiyorlar mı? Zincir yağınız ne durumda? Gerekiyorsa biraz yağlayın. Hepsi bu kadar.
Sürüş yapma sıklığınıza bağlı olarak, haftalık veya iki haftalık kontroller yapmanızda fayda var. Bunlardan biri, bisikletinizin furç yatağında boşluk olup olmadığının kontrolüdür. Ön freni sıkarak, bisikletinizi gidonundan tutarak ileri geri hareket ettirin. Eğer bir boşluk varsa, bisikletin bir bütün olarak hareket etmediğini, ön kısmında fazladan bir oynama olduğunu hemen hissedersiniz. Eğer boşluk varsa, bisikleti en yakın servise temkinli bir şekilde sürerek götürün. Kısa bir işlemden sonra boşluğu alırlar. Daha sonra, tekerleklerinizin göbeklerinde gereğinden fazla esneme olup olmadığına bakmalısınız. Bisikletinizin ön ve arka tekerleğini, üst kısımdan tutarak yanlara yani fren pabuçlarına doğru ittirin. Jantınız yeniyse ve kaliteli bir jantsa, mandallarınız da yeterince sıkıysa, çok fazla esneme olmamalıdır. Benzer kontrolü pedaldan yaparak, aynakol göbeğinizin sıkılığını da kontrol edebilirsiniz. Pedalı içe doğru ittirerek güç uyguladığınızda, o güç direkt olarak bisikletinize gitmelidir, onu ittirmelidir. Arada bir boşluk oluşmuşsa veya gevşeklik varsa, onu da hemen hissedersiniz. Jantlarınızla ilgili son kontrol, akort ile ilgili olmalıdır. Ön ve arka tekerleğinizi boşta çevirin. Jant çemberinin, fren pabuçlarınıza olan hizasına bakın. Ufak dalgalanmaları sorun etmeyin. Belirgin bir yaklaşıp uzaklaşma söz konusu ise, jantınızın akort ayarına baktırın. Son olarak, gidon ve gidon boğazındaki vidaların sıkılığını kontrol edin. Gevşemiş vidalar, efor sarf ettiğiniz ve gidona yüklendiğiniz bir sürüş esnasında büyük sıkıntılar yaratabilir.
En çok dikkat ettiğim ve korktuğum ön mandalın gevşek olması. Yüksek hızda giderken ön tekerleğin çıktığını hayal ediyorum, içimi korku kaplıyor maşa kırılması, kafa kırılması ... Teşekkürler Gökhan Bey.
YanıtlaSilBen her sürüşten sonra ,temizlik + bakım yapıp öyle yerine koyuyorum , açıkcası sürüşten önce kontrol yapmıyordum , uyarınız için teşekkürler , çok yararlı bilgiler veriyorsunuz , yola devam.
YanıtlaSilTeşekkürler bu güzel bilgiler için, kaleminize sağlık.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim güzel sözlerinizi için. Faydalı oluyorsam ne mutlu bana.
YanıtlaSil