Çocuğunuzun bisiklete dair ilk anıları güzel olsun istiyorsanız, çocuk bisikleti modelleri arasında iyi bir araştırma yapıp ona iyi bir çocuk bisikleti almalısınız. Sürekli bozulan, hantal ve çocuğunuzun boyuna göre olmayan bisikletler, çocukta bisiklete karşı bir sempati oluşmasına engel olabilir. Peki ne yapmalı? Öncelikle, büyüyünce de kullanır diye düşünerek, çocuğa boyuna uygun olmayan bisiklet alma eğilimini bir kenara bırakmak gerek. Yanlış boyda bisiklet kullanımı, çocuğun kas ve kemik gelişiminin önemli olduğu bu dönemlerinde, vücudunda olumsuz etkiler yaratabilir. Bisiklete binerken ağrı çeken bir çocuğun, bir süre sonra bisiklet dendiğinde aklına gelecek ilk şey bu ağrılar olacaktır. Bisiklet mağazaları ile görüşmeye giderken, çocuğunuzu yanınıza alın. Bisikletlerin üzerine otursun, denesin. Kollarının uzanış mesafesine ve ayaklarının yere basış şekline dikkat edin. O esnada satış personeli sizi yönlendiriyor olmalı. Hangi boyda iken hangi bisiklete binmesi gerektiğini size açıklayacaktır. Bırakın size bisikleti iyice anlatsın. İlgisiz davranıyorsa, bir başka yere gidin. Çocuğunuzun ilk bisikleti oldukça önemli bir konudur ve buna en az sizin kadar önem veren kişilerden bisiklet almaya özen gösterin. Mağazadaki diğer bisikletlere kıyasla, çocuk bisikletleri daha ucuz olduğundan, satış personelleri genelde yeterli ilgiyi göstermezler ve aceleci davranabilirler. Ancak, kaçırdıkları bir nokta var ki çocukluğunda seçtiği o marka, o çocuğun sempati duyacağı ve muhtemelen bir sonraki bisikletinde de seçeceği marka olacaktır. Yani sizin o mağazadan memnun ayrılmanız, aslında o mağazanın geleceğe yatırımıdır.
Çocuk Bisikleti Seçimi
Bisikleti seçerken az önce de dediğim gibi çocuğunuz mutlaka yanınızda olsun. Kendi seçsin. Kendi kafanıza göre aldığınız bisikleti, onun beğenmeme ihtimali var. Çocukların algıları bizimkiler gibi değil. Bisiklette neyi sevip sevmeyeceğini önceden kestirmeniz zor. Sürpriz yapmak için eve getirdiğiniz bisiklet, bir anda boşa harcanmış bir paraya dönüşebilir. Bırakın çocuğunuz ilk bisikletini tamamen kendi insiyatifini kullanarak alsın. Hem böylece, sorumluluk duygusuyla hareket etmesini ve bisikletine daha özenli bakmasını da sağlama ihtimaliniz artmış olur. Götürdüğünüz mağazada satılan bisiklet markalarını biraz araştırın. Yeterli sayıda alternatif sunuyorlar mı diye bir bakın. İyi bir çocuk bisikleti istiyorsanız, biraz daha fazla para vermeniz gerek. Kullandığınız telefon bir alt model olsun ama çocuğunuzun kullandığı bisiklet iyi olsun. İyi bir bisiklet demek, bisikletin boyasında kanserojen madde olmaması, bisikletin daha güvenli olması ve çocuğunuzun ihtiyaçlarına daha uzun süreler cevap verebilmesi demektir. Sürekli bozulan bir bisiklet, hem bütçenize hem de çocuğunuzun hevesine zarar verir.
Sürüş bittikten sonra bisikleti bir kenara atıp bisikletini orada unutmasına izin vermeyin. En azından, belirli aralıklarla bisikletini temizlemesini tembih edin ve hatta siz de oturup onunla beraber temizleyin. Bunu bir oyun haline getirin. Mümkünse bunu kendi habitatında yapmasını sağlayın. Eğer bisiklet çok pis değilse, kendi odasında yere sereceğiniz eski bir bezin veya gazete kağıtlarının üzerinde temizleyebilirsiniz. Bu, onun bisikleti iyiden iyiye benimsemesine yardımcı olacaktır. Bisikletine özensin ki, ona bir sonraki binişi için sabırsızlanır hale gelsin. Bir kenarda pis ve çamurlu halde duran bisikleti gördüğünde hissedecekleri ile pırıl pırıl bisikleti gördüğünde hissedecekleri arasında fark olacaktır.
Çocuğunuz bisikletten mutlaka düşecektir. Bunun için ona kızmayın. Herkes düşüyor. Düştü diye azarlarsanız, bir sonraki binişlerini iple çekmemeye başlayabilir. Düşme riskinden dolayı, bisiklet ona git gide daha uzak bir fikir gibi gözükmeye başlayabilir. Eğer çocuğunuz bir aksesuar almak isterse, karşı çıkmayın. Bisikletini kişiselleştirmesine izin verin. İstediği zili alsın, istediği ışığı taksın. Hevesini kırmayın. Bisiklete binmenin, ona sahip olmanın motivasyonu tamamen hevesten gelir. Bunu unutmayın.
Cok guzel yazmissiniz. tebrik ederim.
YanıtlaSilKeske bisiklet almadan okusaydim demeyecegim cunku ayni duygu ve dusunceyle yola ciktim ve kizim su an bisikletine bayiliyor. 3,5 yasinda.. Gozlerindeki ifadeyi baska bir zaman gordugumu hatirlamiyorum. Izlinizle sitenizden alintilar yapmak isterim.
Teşekkürler yazı için,internetten satın alacaktım neredeyse,çocuğum görmeden..
YanıtlaSiltşk. edrerim çok faydalı oldu
YanıtlaSilmerhabalar...
YanıtlaSilkızımıza aldığımız bisikletin yan destek tekerinin birisi havaya kalkıyor... bazı arkadaşlar bunun normal olduğunu yani öyle durması gerektiğini söyledi... bu normal mi yoksa yaptırmalı mıyım?
Evet, bu normal bir durum. Böylece denge unsuruna alışmış oluyor. Onun yokluğunda da sürmeyi öğrenmeye, dengede durmaya başlamış oluyor.
Sil