8 Aralık 2013 Pazar

Strava Ne İşe Yarar?

Bisiklet alırken yanında aldığınız aksesuarlardan bir tanesi kilometre saati olur. Hızınızın ne olduğunu, hangi hızda ne kadar yorulduğunuzu, toplamda ne kadar mesafeyi ortalama kaç km/h ile gittiğinizi merak edersiniz. Tekerleğin tellerine takılan bir mıknatısın, maşaya tutturulan bir sensörün önünden geçme sıklığı ile ölçülür tüm bu saydıklarım. Eğer basit bir tane aldıysanız, bu kayıtları herhangi bir programa aktaramazsınız. Yapabileceğiniz en iyi şey, eve gelince bir excel tablosuna o günkü sürüş bilgilerinizi eklemek olur.

Peki ya akıllı bir telefonunuz varsa? Hemen Strava programını indirmenizi tavsiye ediyorum. Bu program sayesinde yukarıda saydığım şeylerin tümünü, telefonunuz aracılığı ile ölçebiliyorsunuz. İrtifa bilgileri bazen net olmayabiliyor ve hız bilgileri her zaman en doğru sonucu vermeyebiliyor ancak çoğunlukla ihtiyacınız olan veriyi size sağlamış oluyor. Tek yapmanız gereken, bisiklete binmeye başlamadan hemen önce telefonun GPS özelliğini aktif etmek ve programın Start butonuna basmak. Sonrasında telefonu cebinize atıp sürüşünüze bakabilirsiniz. Strava sayesinde, geçtiğiniz yollardan daha önce kim ne kadar hızla geçmiş, kaç defa geçmiş, siz oradan geçenler arasında kaçıncısınız gibi bilgilere erişebiliyorsunuz. Kendinizi kıyaslama ve performansınızı geliştirme imkanınız oluyor. Bazı yollarda segmentler açılıyor. Belirli bir başlangıç ve bitiş noktası olan bu yollardan geçenler, ortalama sürat ve zamanlarına göre sıralanıyor. Örneğin; 1500 metrelik bir segmentte kaçıncı sırada olduğunuz, sürüşünüzü bitirir bitirmez size bildiriliyor.

Strava'yı kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta, ortalama hızınızın, toplam süre ile bağlantılı bir şekilde hesaplanıyor olduğudur. En azından son durum böyleydi. Sonradan bir değişikliğe gittiler mi bilmiyorum. Örneğin 30 dakikalık bir sürüş yaptınız ve tahmininiz, ortalama 25 km/h ile gittiğiniz yönünde. Sürüş biter bitmez Strava'yı kapamaz veya duraklatmaz iseniz, Strava'da süre akmaya devam ediyor. Bu da ortalama hızınızın olduğundan düşük çıkacağı anlamına geliyor.

Program ile nabzınızı da ölçmek mümkün. Eğer iPhone kullanıyorsanız, ANT+ sensörü için bir aparat takarak, telefonunuza ANT+ özelliği kazandırabiliyorsunuz. Böylece, ANT+ ile çalışan bir nabız bandı aldığınızda, Strava artık hızınızın yanı sıra, sizin nabzınızı da ölçer hale geliyor. Bu nabız bantlarının çeşitli markaları var. Bütçenize göre bir tanesini seçebilirsiniz. ANT+ uyumlu olması yeterli.

Başka kilometre saatleri veya yol bilgisayarlarıyla yapılan ölçümleri de Strava'ya aktarmak mümkün. Yani, illa bir akıllı telefonunuz olması ve ona Strava kurmanız gerekmiyor. Yol bilgisayarınızın edindiği verileri, USB kablo ile bilgisayara aktarabiliyorsanız ve Strava'nın sitesine girip o bilgileri hesabınıza yükleyebilirsiniz. Ben, Garmin 510 yol bilgisayarı kullanıyorum. Yine aynı markanın hız ve kadans ölçeri ile nabız bandını da aldım. Böylece, hız, nabız, ortalama kadans gibi bilgilerin tümüne ulaşıyor, bunları Strava'ya aktarabiliyorum. Tırmandığım bir yokuşta, ortalama kaç kadans yapmışım, nabzım ne kadar atmış diye bakabiliyorum. Oradan geçenlerin durumu nedir diye bakıp, kıyaslama yapabiliyorum. Ne kadar çok ölçüm bilgisine sahip olursanız, o kadar sağlıklı kıyas yapma ve kendinizi tanıma imkanı bulursunuz.

Strava, sporcular arasında çok yaygın bir uygulama ve bisikletin yanı sıra koşu için olanı da var. Strava Cyclinge ve Strava Run olarak iki ayrı uygulama olarak indirebiliyorsunuz. Strava sayesinde, profesyonel sporcuların değerlerine de bakmak için bir fırsatınız oluyor diyebilirim.

3 yorum:

  1. Kendim bir arazi bisikleti sürücüsüyüm ve bu bisikletlerle rampa tırmanmak ne kadar zor makale sahibi bilir. stvava uygulamasını kullanmadan önce rampalar eziyet olurken kullanmaya başladıktan sonra bir anda kendi çapımda, Pedalşörler grubunda rampa canavarı kesldim. Bunda Stravadaki sürücülerin neler yaptığını, kim hangi rampayı ne kadar sürede çıktı, ben kendimi nasıl geliştiririm gibi sorularla motive edip kendimi hırslandım ve yavaş yavaş başarılı sonuçlar almaya başladım. unutmayın akıllı telefonlar GPS ve mobil veri açık iken tam bir pil sömürmesi yapıyor. Strava uygulamasını açarken GPS sabitlemesi için mobil veri (3g ya da 2g) açıp konum bilgisini sabitleyin ve mobil veriyi kapatın, akabinde telefonu uçak moduna alıp sürebilirsiniz, mol yerlerinde ise telefonu uçak modundan çıkartıp önemli bir arama mesaj var mı kontrol edebilirsiniz. En kötüsü dolum cihazınızı yanınızda taşıyın ya da taşınabilir bir harici pil yığını edinin.

    YanıtlaSil
  2. ANT+ aparatı sayesinde, ANT uyumlu bir garmin saatiniz var ise bilgisayara aktarım yapmadan da iphonedan direkt stravaya yükleme yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Garmin, Suunto, Tomtom, fitbit, Soleus, Timex ürünlerinden birini kullanıyorsanız;
    strava.com/upload/device
    linkinden, yol bilgisayarınızı Strava hesabınıza tanımlayabilirsiniz. Bu işlem neticesinde; yol bilgisayarınız, cep telefonundaki yol bilgisayarına ait uygulamaya verileri upload ederken, aynı anda Strava'ya da upload edecektir.

    YanıtlaSil