Bisiklete binerken hızını merak edenlerin kullandığı, başlangıç seviyesi sayılabilecek bir kilometre saati olan Speedzone Sport, Specialized markasının ürettiği bir modeldir. Profesyonel sporcuların veya bisiklete binerken kendi değerlerini tüm detaylarıyla öğrenmek isteyenlerin tercih ettiği, biraz daha üst düzey yol bilgisayarlarının sağladığı veriler yerine; sadece hız, ortalama sürat, gidilen mesafe gibi temel bilgileri size sağlayan bu hız göstergesinin kablolu ve kablosuz olmak üzere iki çeşidi mevcut.
Kablosuz olanını kullandığım için, size bununla ilgili bilgiler vereceğim. Cihazın kutusundan, hem gidon boğazına hem de gidona monte etmenize olanak veren sabitleme aparatının yanı sıra, maşaya tutturabileceğiniz bir sensör ve jant teline sabitleyebileceğiniz bir mıknatıs çıkıyor. Saat, lastik ölçüsü, teker çapı gibi bilgileri girerek cihazın kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, cihazınız sürüşe hazır hale geliyor. Jant telinde bulunan mıknatısın, maşaya sabitlediğiniz sensörün önünden geçiş sıklığına göre hızınız ölçülüyor. Tekerlek ve lastiğinizin bilgilerini doğru girerseniz, hız ve mesafe ölçme konusunda GPS kullanan bir yol bilgisayarı ile hemen hemen aynı performansı alabilirsiniz. Ufak tefek sapmalar olabilir ancak çok da kafaya takmaya gerek yok.
Eğer ortalama hızınızı ve gittiğiniz yolu, her sürüşten sonra düzenli olarak bir excel tablosuna falan kaydediyorsanız ya da onunla da uğraşmıyor ve sadece bisikletin üzerinde o an ne durumdasınız onu bilmek istiyorsanız, bu tip giriş seviyesi hız göstergeleri kullanabilirsiniz. Kablosuz modelinde ölçüm konusunun biraz daha az hata olduğuna dair şeyler duydum ancak bizzat kullanmadığım için yorum yapamam. Ancak, kablosuz modelinde ara sıra hız göstergesinde saçma sapan sayıları gördüğüm oluyordu. Bazen bu durum cihazın veya sensörün pilinin zayıflamasından kaynaklanabiliyor. Ancak, şunu da söylemeliyim ki, ikisinin de pili yeni değişmişken ve ben yaklaşık 40 km/h ile giderken, ekranda birden 0 km/h yazdığını da görmüşlüğüm oldu. Yani, cihaz bazen sebepsiz yere sapıtabiliyor. Biraz daha fazla para harcayarak, kadansınızı; yani, dakikada çevirdiğiniz pedal sayısını ölçen bir üst modelini de alabilirsiniz. Ancak, Specialized firmasının bu tip cihazlarda çok da iddialı olmadığını, elindeki daha üst seviye modellerin sayısını çoğaltmak yerine, bisikletini yeni alan kişilere bisikletle beraber giriş seviyesi olan bu tip ürünleri satmaya çalıştığını bilmenizde fayda var.
Biraz daha ucuz bir model isterseniz, Sigma'nın ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Bu tip aksesuarlarda Sigma oldukça güvenilir bir markadır. Zaten giriş seviyesi cihazlar arasında öyle çok büyük performans farkları yok. Bir yerden sonra artık hangisinin dizaynını ve rengini beğeniyorsanız onu alıp kullanabilirsiniz. Bahsetmiş olduğum bu modelde, siyah, beyaz ve kırmızı olmak üzere üç farklı renk seçeneği mevcut.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder