Genellikle giriş seviyesi alüminyum yol bisikletlerinde görmeye alışık olduğumuz Shimano Sora vites grubu, geçtiğimiz yıla kadar, Campagnolo vites kollarındaki gibi iki ayrı yerden kontrol edilen vites kollarıyla sunuluyordu. Bu yılsa Shimano'nun diğer yol gruplarında olduğu gibi tek yerden kontrol edilebilen STI sisteme geçtiler.
Düşük bütçeyle yeni bir yol bisikleti alırken, bisikletin üzerindeki aktarım organlarının en kötü ihtimalle Sora olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Shimano 2300 gibi seri dışı modellerin takılı olduğu bisikletleri tercih etmeyin. Shimano Sora modeli, bisikletin üzerinde genellikle 2 x 9 şeklinde geliyor. Dilerseniz 3'lü aynakol da tercih edebilirsiniz. Bunu yaparken, rublenizin boyutuna da bağlı olarak, arka aktarıcının kısa veya uzun bacaklı olup olmayacağına dair satın aldığınız yer ile görüşmenizde fayda var. 3'lü aynakol sayesinde, yokuş çıkarken kendinizi daha az yormuş olursunuz.
Her ne kadar yol bisikleti için üretilmiş vites grupları arasında gösterilse de, safkan bir yol bisikleti vites grubu olduğunu söyleyemem. Gerek ağırlığı, gerekse vites geçişlerinde üst modellerine kıyasla yeteri kadar yumuşak olmaması sebebiyle, Sora grubunu sadece başlangıç seviyesi için önerebilirim. Aldığınız bisiklette gelen seti temiz ve itinalı kullanıp, satarken çok zarar etmeden bir veya bisikletinizin kadrosunun kalitesine göre iki üst gruba geçmenizde fayda var. Ya da, hiç satmayıp kenarda tutabilirsiniz. Frenlerini değiştirmek kaydıyla, bir Cyclo-Cross modeli bisiklete de pekala bu grubu takabilirsiniz veya sonradan toplayacağınız bir başka bisiklet için bu grubu saklayabilirsiniz. Biraz daha hor kullanıma gelebilecek; kış bisikleti gibi bir şey toplamak istediğinizde, Sora sizin işinizi görecektir. Diğer yandan, düz gidonu bulunan bir tur bisikleti yerine, yol gidonu bulunan bir bisikletle tura çıkmak istiyorsanız, 3 x 9 Sora set ile rahatlıkla tura çıkabilirsiniz. Dayanıklılığı konusunda kafanızda soru işareti oluşturmasın.
Kullanıcıların sık yaptığı hata, bisiklet satın alırken kadro kalitesine göre değil de, üzerindeki vites grubuna göre tercih yapmak oluyor. Bisiklet ve hatta yol bisikleti sizin için yeniyse, Sora grubuyla başlamanızda bir sakınca yok. Bahsettiğim kadar yeniyseniz, üzerinde Tiagra; yani bir üst gruba ait set olsa da sizin için pek bir şey fark etmiyor olacaktır. Henüz ikisinin arasındaki farkı anlayabilecek kadar bisiklet tecrübeniz bulunmadığından, sizin, sürüş kalitenize ve yol bisikletinin sürüş tecrübesine odaklanmanızda fayda var. Bütçenizi zorluyorsanız, Sora'da kalmanız yeterli. Kadrosunu beğendiniz ve kaliteli bir kadro olduğuna kanaat getirdiniz. Bütçeniz de elveriyorsa, Tiagra set takılı olan bisikleti alabilirsiniz. Burası size kalmış. Bu arada, Tiagra'nın 10'lu, Sora'nın ise 9'lu sistem kullandığını hatırlatmamda fayda var. Yani, Tiagra'nın rublesinde bir tane daha dişlisi var.
Shimano Sora kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Vites ayarını bir kere yaptırdım ve bir daha neredeyse hiç bozulmadı. Sadece, hava ısısına göre tel gerginliğindeki değişime bağlı ayarsızlıklar oldu. Bu da öyle sorun sayılabilecek bir durum değil. Vites ayarını itinayla yaptırırsanız, öyle rubleden ses gelmesi, vites geçmemesi vb. sorunlarla karşılaşmazsınız. Bazen daha alt vites gruplarının daha üsttekilere oranlara vites geçişlerinde daha kötü olduğu söyleniyor. Vitesler daha sert veya daha yavaş geçiyor olabilir ama vitesin zor geçmesi, geçmemesi veya ayarının çabuk bozulması gibi sorunlar olmuyor. Bu konuda kafanız rahat olabilir. Vites gruplarının arasındaki temel farklar, kullanılan malzemenin kalitesine ve hafifliğine göre oluşuyor. Sizin hafiflikle işiniz yoksa ve bisikletinizi öyle yüksek performanslar için kullanmayacaksınız, siyah veya gümüş renk seçeneği ile sunulan Shimano'nun Sora grubu sizin için yeterli olacaktır.
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler :)
YanıtlaSil