Zorladınız, fayda etmedi. Hala canınız acıyor. O zaman bindiğiniz bisiklete ve yaptığınız sürüş tipine göre farklılık gösteren iki seçenek çıkıyor karşınıza. Ya seleyi değiştirecekseniz ya da siz de eşyanın doğası gereği, bu işi yapan herkesin yaptığı şekilde bisiklet taytı giyerek sürüşlerinize devam edeceksiniz. Seleyi değiştirirseniz, kendi ölçünüze uygun sele almaya dikkat edin. Bazı bisiklet mağazalarında ölçüm yaptırma imkanınız var. Bunlardan faydalanarak, size en uygun sele ölçüsünü ve sele tipini seçebilirsiniz.
Bisikletçi taytı almaya karar verdiğinizde karşınıza pek çok seçenek çıktığını görecekseniz. Biraz muhafazakarsanız ve tayt giyme işine alışma sürecine ihtiyacınız varsa, şortun içine giyilen taytlardan alabilirsiniz. Bazı bisiklet taytları bisiklet şortlarıyla beraber satılır. Sizin ideal bir şortunuz varsa, herhangi bir tayt alıp şortun içine giyseniz de olur.
Bisiklet Taytı Nasıl Giyilir?
Bisiklet taytının içine herhangi bir iç çamaşırı giyilmediğini bilmeniz gerek. Dolayısıyla taytın içindeki pedin kaliteli olduğundan emin olmaya çalışın. Peki, kaliteli ped nasıl olur? Kaliteli ped, antibakteriyel ve çoğunlukla jel pedli olur. Pedin yüzeyinde havalandırma kanalları veya delikleri olur. Ayrıca pedin dizaynı, üreme organlarınıza giden iki ana damarın üzerine gelen baskının şiddetini bir nebze de olsa azaltacak şekilde olur. Bir de pedin dokusu ve kumaş yapısı, iki binişten sonra ezilip büzülmeyecek şekilde olur. Bisiklet taytı fiyatları size biraz pahalı gelebilir, zira bisiklet giyimi genel anlamda teknik malzemeden üretildiği için, fiyatları da bildiğimiz spor kıyafetlerinden fazla olabiliyor. İşin arkasında biraz mühendislik, biraz tasarım biraz da kumaş kalitesi olunca, ödediğiniz para ile edindiğiniz rahatlık doğru orantılı oluyor.
Bisiklet Taytı Modelleri
Bisiklet taytları, kendi aralarında askılı, askısız, diz altı ve kışlık diye ayrılıyorlar. Yarışlarda hemen hemen tüm sporcular askılı tayt giyer. Daha rahattır. Havalar biraz serinlediğinde diz altına, kış geldiğinde ise kışlık bisiklet taytlarına geçiş yapabilirsiniz. İçlerinde pamuklu doku olan kışlık taytlar, ısıtma konusunda bir hayli başarılıdır. Kışlık taytların fiyatlarını fazla bulursanız, kendinize başka bir yerden alacağınız pedsiz, kışlık uzun taytın üzerine, pedli, askılı veya askısız kısa taytınızı giyebilirsiniz. Böylece, çok sevdiğiniz renkli veya takım logolu taytınızdan da vazgeçmemiş olursunuz. Bu şekilde sürüş yapan pek çok insan var. Önemli olan, bir şekilde ped kullanarak sürüş yapıyor olmanızdır.
İlk etapta ben de bisiklet taytı giyme işine biraz soğuk yaklaşmıştım. Komik gözüküyordum. Ancak sonraları bu işin gereğinin bu olduğunun farkına vardım. Herkes taytla biniyordu. Grup sürüşlerinde herkes taytlıyken siz şortla veya eşofmanla olunca, kendinizi garip hissediyorsunuz. Yumuşak bir jel pedli bisiklet taytıyla sürüş yapmakla, seleye direkt temas ederek sürüş yapma arasında ciddi bir fark var. Bunu tecrübe ettikten sonra, bir daha taytsız bisiklete binmedim.
"Tayt, çıplak tene mi giyilmeli yoksa taytın içerisinde çamaşır olmalı mı?" tartışması var ki evlere şenlik.
YanıtlaSilTaytın içerisinde pamuklu ya da ter tutan herhangi bir kumaştan imal edilmiş olan çamaşırı taytın içine giymenin hiçbir akıl alır yanı bulunmuyor. Tam aksine, teri vücuttan atması gereken tayt, söz konusu çamaşır yüzünden işlevini yerine getiremezken, kullanıcıya da büyük sıkıntılar yaratmakta. Hele bir de taytın altından belli olan çamaşır izi görüntüsü ortaya çıkıyor ki düşman başına...