14 Aralık 2013 Cumartesi

Bisiklette Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Bisikletle ilk defa işe gidip gelmeye başladığım zamanlar, ailemden biraz tepki almıştım. 30 kilometre gidiş, 30 kilometre geliş olan yolu nasıl alacağımı merak ettiler. Endişe ettiler. Önceleri yavaştım. Sonra hızlandım. Hem izlediğim güzergaha hem de arabaların davranışlarına alıştıkça, ne zaman ne yapmam gerektiğini daha iyi bilir hale geldim. Bir süre sonra ise, trafikte bisiklet kullanıyor olmak problem olmaktan çıktı. Günün her saati, hemen hemen her yere gidebilecek düzeye geldim.

Bisiklet sürüşlerinizin güvenli olmasını istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken her şeye, gerçekten de dikkat ediyor, özen gösteriyor olmanız gerekli. Her şeyden önce, defansif sürüş denen davranışa alışmalısınız. Arabalar ve hatta yayalar, sanki sizi hiç görmüyormuş gibi sürmelisiniz. Onların muhtemel tavırlarına göre karar verip risk alırsanız, mutlaka bir gün kaza yaparsınız. Her zaman en kötü senaryoyu düşünüp, ona göre karar vermelisiniz. Yavaşlamak insanı sinir ediyor, biliyorum. Ancak, düştüğünüzde hem siz, hem karşı taraf hem de güzel bisikletiniz zarar görebilir. Bunun olması, yavaşlamanızdan çok daha kötü öyle değil mi? Bir viraja, dört yol ağzına veya kavşağa girerken, mutlaka her yönden gelen araçlara bakın. Size yeşil ışık yanıyor olsa bile bakın. Kilitli pedal kullanıyorsanız, kilitlerinizi her an açacakmış gibi kendinizi hazırlayın. Hatta bir tanesini açın. Ani bir durumda panik yapıp düşmeyin. Elleriniz her zaman bu tip dönemeçlerde frenlerde olsun. Acil durumda fren yapabilecek vaktiniz olmalı. Ani durum frenlerinde asla tek bir freni sıkmayın. Tek ön fren takla atmanıza, tek arka fren bisikletinizin kıçının atmasına sebep olur. Yine düşersiniz.

Bitişini görmediğiniz virajlara hızlı girmemek çok önemli. Önünüzdeki araba yüzünden yolun diğer yanını göremiyorsanız, o kavşağa girmeyin. Görüş açınızın açılmasını bekleyin. Otobüs, tır, uzun kamyon gibi araçların yanında uzun süre seyretmeyin. Bu tip araçların kör noktalarına denk gelme ihtimaliniz daha fazla. Agresif minibüs sürücülerinden bahsetmeme gerek yok. Yayayken bile uzak duruyorum onlardan. Otobüs duraklarından geçerken, durakta kimse olmasa bile yavaşlayın. Otobüsten inen bir yaya aniden önünüze atlayabilir. Arka ve orta kapıyı geçtiniz diye hızlanmayın, fren yapmaya devam edin çünkü ön kapıdan da inenler olabilir. Hesapta olmayan ve aniden yolunuza fırlayan yayalar çok tehlikelidir. Yoğun trafiğe denk geldiniz ve arabaların arasından seyrediyorsunuz. Kesinlikle hızlanmayın. Dar yerlerden geçerken denge kaybederseniz arabaların üzerine düşebilirsiniz. Yine bu tip durumlarda da bir ayağınızı kilitten kurtarmış şekilde temkinli sürebilirsiniz.

Park halindeki arabaların yanından geçerken, gözünüz hep bir iki sıra önünüzdeki arabalarda olsun. İçlerinde sürücü varsa, mutlaka açığından geçin. Aniden açılan bir kapı, problem yaratabilir. Hatta, solunuzdaki yol müsait ise, park halindeki araçların hepsinin açığından geçmenizde fayda var. Park halindeki arabalar boşluklarla park etmiş olabilir. Bu boşluklara girip çıkmayın. Öndeki araba aniden geri gelebilir. Agresif sürüş yapmaya kalkmadan önce, mutlaka önünüzdeki yola bakın. Hızınızı aldınız, her şey çok güzel tam temponuzu tutturdunuz gidiyorsunuz diye, güvenlik önlemlerinizi ihmal etmeyin. Daha hızlı çarparsanız, daha zararlı çıkarsınız. Her daim temkinli olmakta fayda var. Sürüş esnasında arka tekerinize, ön tekerinize, frenlerinize, ayakkabınıza falan bakmayın. Yola bakın. Lastiğinizin patladığını mı hissediyorsunuz? Bisikletin bir yerinden ses mi geliyor? Kenara çekin, öyle kontrol edin. Sürüş esnasında bisikletin herhangi bir tarafına eğilip, kontrol yapmaya kalkmayın. Gözünüzü yoldan ayırmayın ki herhangi bir tehlikeyi zamanında fark edebilesiniz. Bisiklet yollarında sürüş yaparken, gereksiz yere hız yapmayın. Annesinin veya babasının elini bırakmış, oradan oraya koşuşturan bir çocuk, başınıza çok büyük dertler açabilir. Bisiklete yeni başlayan bir çocuk da yapacağı yanlış bir manevra ile size kaza yaptırabilir. Buradaki önemli olan nokta, kendinize her zaman fren yapıp durabileceğiniz zamanı kazandırabilmiş olmaktır.

Sürüş tarzınız, işin sizle ilgili olan kısmıydı. Bir de, etrafınızla ilgili durum var. Fark edilir olmanız çok önemli. Özellikle akşam sürüşlerinde veya havanın çok aydınlık olmadığı saatlerde yaptığınız sürüşlerde, reflektörlü giysiler tercih edin. Bazı uzun taytların bilek kısmındaki fermuarlı reflektörlü oluyor. Formaların cep kısımlarındaki dikişleri reflektörlü yapıyorlar. Ya da, formanızın üzerinde giyeceğiniz fosforlu renkteki, reflektörlü bir güvenlik yeleği veya ceketi ile sürüş yapabilirsiniz. Reflektörlü paça bandı kullanabilirsiniz. Ayağınız pedal hareketleri sayesinde sürekli aktif olacağından, dikkat çekme olasılığı daha yüksek. Ayrıca, bisikletinizin önüne ve arkasına takacağınız aydınlatmalar sayesinde de görünebilirliğiniz bir hayli artacaktır.

Birden fazla bisikletli bir arada sürüş yapıyorsanız, zorunlu olmadıkça çok keskin frenler yapmamalısınız. Arkanızdaki size çarpabilir. Dönüşten önce, döneceğiniz yöndeki kolunuzu yere paralel olarak kaldırmanız, sinyal verdiğiniz anlamına gelir. Yerde göreceğiniz herhangi bir engebe, çöp veya kesici bir maddeyi gören ilk kişinin, onun olduğu yeri gösterip yüksek sesle ikaz yaparak tehlikeyi haber vermesi önemlidir. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi bu yazıdan alabilirsiniz.

Ve son olarak, mutlaka ve mutlaka kaskınızı takın. Neden kaskın bu kadar önemli olduğunu, daha önceki bir yazımda aktarmıştım. Taktığınız kaskın da muntazam bir şekilde takılı olması, güvenliğiniz açısından önemlidir. Olası bir düşüşte, kafanızdan çıkmaması için, kaskın yeterli sıkılıkta durduğundan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder