13 Aralık 2013 Cuma

Bisiklet Giyimi Neden Pahalı?

Bisiklete yeni başlayan ve bisikletçilerin nasıl giyindiğini görüp, soluğu bisiklet mağazalarında alan hemen hemen herkesin kafasında aynı soru oluyor: Neden bu kadar pahalı bu uyduruk şeyler? Uyduruktan kasıtları, satılan ürünlerin, ince, hafif ve güven vermeyen bir yapıda olması.

Bisiklet giyiminden söz ederken, öncelikle bisiklet forması ve taytından ibaret olan yazlık ürünleri ele alacağım. Bisiklet taytlarının neden pahalı olduklarını, daha önceki bir yazımda aktarmıştım. Pedlerinin kalitelerinin, taytların fiyatlarında büyük etki sahibi olduğunu açıklamış, kışlık olanlarının ise rüzgar geçirmeme ve pamuklu iç kısımları sayesinde sıcak tutma gibi özelliklerinden dolayı biraz fazla pahalı olabileceğini anlatmıştım. Bisiklet formalarının, o tiril tiril görünüşüne rağmen neden pahalı olduklarını size biraz açıklamaya çalışacağım ancak ben ne kadar yazarsam yazayım, kaliteli bir formayla yaz sıcağında ter içinde kalıp, o formanın ne işe yaradığını bizzat tecrübe etmeden, anlattıklarım kafanızda asla tam olarak yer etmeyecektir.

Ucuz forma alırsanız, o formada ucuz kumaş; biraz daha kalitesiz kumaş kullanılmış demektir. Kalitesiz kumaş ne anlama gelir? Bu kumaşlar, sizin terinizi vücuttan atmanıza hızlı yardım etmez. Teriniz, özellikle koltuk altlarınızda normalden daha fazla koku yapar. İyi bir kumaşı olan forma ise, sizin teniniz gibi davranır. Formaların dar olmasının en önemli sebebi de budur. Teninize ne kadar yakın ve yapışık olursa, teri o kadar hızlı biçimde dışarı atar. İkinci bir deriniz varmış gibi düşünebilirsiniz. Sizin terinizi alıyor, kumaşın öbür yanına geçirip, hemen kurumasına yardımcı oluyor. Özellikle sürüş esnasından rüzgar da aldığınızdan, bu anlattığım vücuttan ter atma işlemi, daha seri bir biçimde gerçekleşiyor. Kalitesiz kumaşı olan bir formada ise bu işlem daha uzun sürüyor. Ter, formada kurumamış bir halde daha çok kaldığından, daha fazla kokmanıza sebep oluyor. Aynı gün, iki farklı formayı deneme imkanı bulduğumda, bu bahsettiklerimi bizzat test etme şansı buldum. 

Formaların kumaşları, teknik kumaş olarak geçiyor. Yani, işin arkasında sadece dizayn yok. Mühendislik de var. Formalar, sadece renk renkler diye onlara para ödemiyorsunuz. İşlevsel oldukları için de para ödüyorsunuz. Hatta, bazı bisiklet disiplinlerine ait formaların, dirsek kısımlarında korumalar bile olabiliyor. Düşme anında darbeyi biraz yumuşatmak amaçlanıyor. Ucuz ve pahalı forma arasındaki fark, kumaş kalitesinde, fermuar kalitesinde ve hatta arkasında bulunan ceplerinin kalitesinde dahi kendini belli ediyor. Fermuarı çabuk bozulabiliyor. Cepler yeterince derin olmadığından, sürüş esnasında bir şey düşmesine yol açabiliyor. Hatta dikiş kaliteleri çok iyi olmadığından, zamanla sökülmeler bile yaşanabiliyor.

İşin kışlık boyutu ise biraz daha karmaşık. Uzun kollu formaların bazılarının içinde rüzgar koruması oluyor. Bazılarının içinde ise, hem rüzgar koruması hem de pamuklu bir doku oluyor ki, bu da, üşümenizi bir hayli engelliyor. İşin en önemli noktası ise, bu kumaşların aynı zamanda nefes alabiliyor olmaları. Yani, hem dışarıdan rüzgarı almıyor, hem de bir şekilde sizi havadar tutmaya çalışıyor. Bu anlattıklarım, rüzgar ceketleri, yağmurluklar ve kışlık ceketler için de geçerli. Kışlık ürünler satın alırken, mutlaka bu özelliklerin en az birinin olmasına özen gösterin. Pahalı da olsa sizin sağlığınız için faydalı olduklarından emin olabilirsiniz.

Kış aylarında bisiklet sürme konusuna, başka bir yazımda ayrıca yer vereceğim. Ancak, anlattıklarım, tayt, eldiven ve hatta şapka için de geçerli. Bisiklet eldivenlerinin kışlık olanları gerçekten harika. Eliniz, rüzgara karşı ve hareketsiz durduğundan, en çabuk üşüyen yeriniz oluyor. Uzun parmaklı ve kaliteli bir eldiven, parmaklarınız donmuş halde sürüş yapmanızı engeller. Alacağınız bir balaklava, boyunluk veya kulaklarınızı örten bir şarpka ise, kafanızın buz kesmesini bir nebze engeller ve kış aylarındaki sürüş keyfinizi kesinlikle yükseltir. Önemli olan, rüzgar geçirmeme özellikleri olması ve içlerinin, teninizi sıcak tutabilecek malzemeden yapılmış olması.

Forma satın alırken genellikle İtalyan markalarını tercih ediyorum. De Marchi, Santini, Castelli ve Rapha firmalarının tekstil ürünlerini kullanıyorum. Siz, Türkiye'de bulunan bisiklet mağazalarından satın almak istiyorsanız, satılan ürünleri biraz daha kaliteli olan Bike&Outdoor, Delta Bisiklet ve Aktif Pedal mağazalarını tercih edebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Formalarımı hep festivallerden aldım hepsi de rüzgar geçirip teri içerde tutuyor, Kipeo firmasının formaları hariç tabii, bir de Tour Of Turkey satış noktalarından aldıklarım. Onun dışında kışlık giysi için sadece bir haftayı içinde 500 lira harcadım, ama sürerken hasta olmaktan kurtuldum.

    YanıtlaSil